Groep 2/3

Welkom

Welkom op de pagina van groep 4/5!

Hier kunt u online een kijkje nemen in onze klas en zien wat wij doen. Regelmatig houden wij u op de hoogte van wat wij doen in de klas en hoe dat er uit ziet. Want een foto zegt vaak meer dan duizend woorden… 😉
Een aantal foto’s zijn hier op de website te zien, maar de meeste foto’s staan in ons fotoalbum. Daar komt u door middel van de knop hiernaast. De foto’s staan gesorteerd op datum, dus hoe meer u naar beneden scrollt, hoe nieuwer de foto’s zijn.

Direct onder het blokje ‘Kanjertraining’ vindt u ‘Nieuws en informatie’. Hierop is, gesorteerd met tabbladen, allerhande informatie en nieuws te vinden over onze klas.

We wensen u veel lees- en kijkplezier!
De kinderen van groep 4/5, juf Henriëtte (do en vrij) en juf Marije (ma-woe)

IMG_8824
Laatste update: 20 juni 2017
Laatste update fotoalbum: 17 juni 2017

Foto’s

Agenda huiswerk groep 5

Vrijdag 23 juni – Brandaan thema 4

Dinsdag 27 juni – Naut

Donderdag 29 juni – Meander thema 4

Kanjertraining

We zijn veel bezig met het gedrag wat bij bepaalde petten hoort. En ook: Hoe zorg je ervoor dat je zelf geen benzine meer geeft? Hoe zeg je zelfverzekerd dat je wil dat iemand ophoudt? En hoe kan je als een maatje een ander kind helpen?

In het verhaal zoekt opa naar ruzie. Hoe ga je ermee om als iemand ruzie zoekt? Geef je benzine? Wat kan je zeggen? Hoe knip je je bezineslang door?

Twee keer per week krijgt groep 4/5 gym: Op maandag en op donderdag.

Op maandag gaan de kinderen meteen om 13.00 uur naar de gym. Ze mogen vlak voor de bel naar binnen om hun gymtas te halen en daarna buiten in de rij gaan staan.

Op donderdag wordt er gegymd van 10-11 uur.

Elke maandagochtend mogen de kinderen lege flessen en zendingsgeld meenemen. Onze school heeft via de stichting Woord en Daad vijf kinderen financieel geadopteerd. Het zendingsgeld komt hieraan ten goede. Ook van de opbrengst van de lege flessen gaat 20% naar Woord en Daad. Op die manier helpen we mee het evangelie wereldwijd te verspreiden.

Zendingsgeld en lege flessen

Lege flessen tot 1 februari: 206 stuks
Lege flessen vanaf 1 februari: 62 stuks
Zendingsgeld: €25

Mei

Mei begon met een week vakantie. Daarna waren er weer genoeg leuke dingen op school te doen!

Zo had groep 4 drie lessen over ‘Wat een gekrioel’ van de Kuvo. Ze gingen aan de slag met insecten. Eerst bekijken en onderzoeken, daarna schilderen en tot slot insecten maken van (oud) ijzer. Het zijn werkelijk prachtige kunstwerken geworden! Op de foto’s ziet u de kinderen aan de slag.

Groep 5 had woensdag 17 juni een hele ochtend samen met de andere groep 5. We hebben heel veel Kanjer-spellen gedaan en iedereen heeft iets gehoord/geleerd over een ander, wat hij of zij nog niet wist! Het was een bijzondere ochtend, met een ontzettend fijne sfeer. Bovendien hebben we ook geoefend voor het lijnbaltoernooi, dat de vrijdag erna plaatsvond. Beide teams van de Eben-Haëzer hebben de ‘Fairplay-prijs’ gewonnen! Wauw!

Dinsdag 23 juni gingen we op schoolreis naar Duinrell. Een geslaagde dag voor iedereen!

Tot slot sloten we de maand muzikaal af. We hoorden het verhaal van een gezin met zeven kinderen, waarvan de vader niet meer wilde dat er muziek in huis was. Totdat de gouvernante kwam en de zeven kinderen (opnieuw) leerde zingen. Dat deed ze met het lied ‘Do, re, mi’. Dat lied hebben we in de klas ook geleerd en daarna ontdekt hoe toonladders in elkaar zitten. En ook dat je met al die losse stukjes uit een toonladder weer nieuwe liedjes kan maken! Op de foto’s ziet u ons in actie.

April

Na een drukke, goed gevulde maand maart, was deze maand een stuk rustiger.

De schoolfotograaf kwam en heeft ons allemaal op de foto gezet. Voor groep 5 was er ook de laatste creamiddag. Verder vierden we de geboorte van het broertje van William.

Half april mochten we met elkaar Pasen vieren. We hadden een viering in de kerk en een lunch op school. Tijdens de viering mocht Jara uit onze klas meespelen in het orkestje. Sophie mocht iets voorlezen. Beiden hebben ze het supergoed gedaan.

Voordat de vakantie begon, waren er nog de Koningsspelen. Een actieve ochtend met veel plezier voor groep 4 en een sportieve, gezellige middag voor groep 5. Foto’s van de Koningsspelen vindt u niet in ons eigen fotoalbum maar bij: groepen > algemeen > Foto’s Koningsspelen 2017 Onderbouw.

Maart

De maand maart was goed gevuld met bijzondere, leuke en interessante momenten: Tennisclinic, uitje naar Kasteel Woerden, verjaardag juf Henriëtte, bezoek van VRU en nog meer. Hier leest u erover, in het fotoalbum vindt u beeldmateriaal.

Na een weekje vakantie is de maand maart al weer begonnen. Een maand die al meteen begon met twee leuke dingen: Een tennisclinic voor de hele klas en een uitje voor groep 5 naar Kasteel Woerden.
Bij de tennisclinic leerden we hoe een forehand en een backhand te slaan en speelden we allerlei spelletjes. We maakten kennis met tennis en wat was het leuk!
De dag erna kreeg groep 5 een rondleiding in Kasteel Woerden. We zagen onder andere de Ridderzaal, de gevangenis waar Jan de Bakker heeft gezeten en het deksel van de vergeetput. Gelukkig is die in Kasteel Woerden nooit gebruikt!

Verder zijn we ook door gegaan met het thema ‘Water’. Groep 5 heeft het met aardrijkskunde over dijken, polders, de zeespiegel… En we hebben allemaal prachtige, zelfontworpen boten geknutseld.

Op 21 maart vierden we alvast de verjaardag van juf Henriëtte, een kroonjaar. We haalden haar thuis op om naar de ’50-topschool’ te komen. Daar moest ze moeilijke rekensommen oplossen en leerden wij haar een lied. Tot slot moest ze woorden die over haar gingen, op alfabetische volgorde zetten. Het was een erg leuke, gezellige start van de dag.
De donderdag erna ging het feest verder en mocht de hele klas op visite komen bij juf Henriëtte thuis. Ontzettend gezellig, voor zowel de kinderen als de juffen. Fijn om zo’n moment met elkaar mee te mogen maken! 🙂

Verder hadden we in die week ook nog de Grote Rekendag, waarbij we vakantiehuisjes aan zee gingen ontwerpen. Maar ja, hoe groot is een bed eigenlijk? En hoe groot is 100 m2 in het echt? We hebben veel dingen op ware grootte getekend, samengewerkt en zo heel veel ervaren!
Ook deed groep 5 nog mee aan het lijnbaltoernooi. Helaas heeft onze klas geen prijs gewonnen, maar er is wel goed en sportief gespeeld!

De week erna kregen we visite in de klas, van Saskia van de VeiligheidsRegio Utrecht. Zij vertelde vanalles over het voorkomen, signaleren en handelen bij brand. Veel kinderen mochten iets voordoen of iets uitproberen. Zie de foto’s in het fotoalbum!

Verder startten we deze week met keuze-opdrachten bij het thema, waarin het zelf-ontdekkend leren centraal staat. De kinderen hebben gekozen om een Nederlands-Engels memory te maken, een memory met begrippen en betekenissen of een kwartet rondom water in Nederland. Leerlingen van groep 4 en 5 werken samen, bedenken samen een manier om de opdracht uit te voeren en leren zo ontzettend veel. Wat een betrokkenheid! U ziet het misschien wel op de foto’s…

Op de laatste dag van de maand maart was er de eerste crea-middag van de tweede ronde voor groep 5 t/m 8.
Zo sluiten we de goed gevulde maand maart af. Wilt u nog eens met ons mee nagenieten? Kijk dan in het fotoalbum.

Januari en februari

Na de kerstvakantie konden we met elkaar weer fijn beginnen, na genoten te hebben van een heerlijke vakantie.

In deze periode waren de cito’s aan de beurt, maar daarnaast hebben we ook veel andere dingen gedaan. Bijvoorbeeld een rekenles in groep 5 over inhoud: Wat is er dan leuker om zelf met water te spelen en écht te meten hoeveel er in bijvoorbeeld een kopje past? Op de foto’s ziet u de betrokkenheid.

Het was een periode echt winter en zowaar met sneeuw! Niet alleen buiten, maar ook in de klas. We hebben práchtige kunstwerken gemaakt, waarbij er aandacht was voor kleuren mengen, contrasten in licht-donker en vormen van voorwerpen en mensen. Op de foto’s ziet u de kinderen aan het werk én de eindresultaten.

Ook zijn we deze periode begonnen aan het thema ‘Water’. Op 31 januari jl. was het 64 jaar geleden dat de watersnoodramp plaats vond in Zeeland en Zuid-Holland. Daar hebben we boeken over gelezen, met elkaar over gesproken en uiteindelijk ook over getekend. Met waskrijt zijn huizen, scholen, boerderijen en straten getekend. Vervolgens kwam het water, wat we nabootsten met ecoline. Gelukkig liep het bij al onze tekeningen goed af. 🙂

De komende tijd blijven we nog even door werken over water, daarover leest en ziet u later meer!

November en december

November startte zo ongeveer met Dankdag, waarop we hebben stilgestaan bij alles wat we van God hebben gekregen. En we mogen ook delen van onze rijkdom; de schoenendoosactie liep ook in deze maand en we hebben met onze klas heel veel schoenendozen opgehaald. Elianne mocht mee met juf Annelies om deze dozen weg te brengen naar Woerden.

Verder hadden we in november ook de open lesmorgen, schoolontbijt, crea (groep 5) en zijn we bezig geweest met hoog en laag bij muziek. Zoiets kan ook opgeschreven worden met streepjes, zonder dat je gelijk noten hoeft te lezen. De kinderen hadden veel plezier toen ze dit mochten uitproberen op de instrumenten, zie daarvoor de foto’s. Eind november had groep 5 een uitje van de KUVO en gingen we naar een voorstelling in Woerden.

En toen was het al vrij snel 5 december… Een geweldig leuke dag hebben wij met elkaar gehad! Bijzonder was het ook wel: Groep 5 had de mooiste surprises voor elkaar gemaakt én we kregen visite van Sinterklaas. Hij had iets te zeggen tegen en een cadeautje voor alle kinderen voor groep 4. Ook voor groep 5 had de Sint een algemeen woordje en wat lekkers. Zie de foto’s voor hoe deze dag in onze klas was.

Een van de laatste activiteiten van het jaar 2016 was ons ‘optreden’ in de dagopvang van de Cope. Samen met Ria van Leeuwen hebben we geoefend, omdat zij ons begeleidde op gitaar. De mensen in de dagopvang hebben erg van ons genoten en het was een bijzondere middag. Zie de foto’s.

Tot slot vierden we op 22 december het kerstfeest met elkaar in de kerk. Wij leefden in de Adventperiode toe naar de geboorte van de Heere Jezus. Met de blijde boodschap van Zijn Licht dat in de wereld straalt, mochten wij -na een ochtend school- de kerstvakantie ingaan.

Oktober

Oktober, de maand van de Kinderboekenweek en herfstvakantie. Maar… we hebben meer gedaan dan dat.

Begin oktober kwam de oma van juf Marije met een vriendin zo maar binnen. Ze hadden zich ongeveer een week vergist en dachten dat de open ochtend voor opa’s en oma’s die dag al was… Nee dus. Gelukkig lieten ze wel iets heel leuks achter: Nieuwe leesboeken! En ook hadden ze kunstgebitjes meegenomen. Op de foto’s kunt u zien hoe de kunstgebitten bij de kinderen staan. 🙂 De oma’s leken trouwens wel verdacht veel op juf Christine en de moeder van Lindo…

Ongeveer een week later was het echt zover: De open ochtend voor opa’s en oma’s. En ze werden flink aan het werk gezet! Ze mochten helpen op de computer, mee doen met de rekenles over wegen en: woorden flitsen! Dat konden ze erg goed en het was heel erg gezellig dat er zoveel opa’s en oma’s geweest zijn.

September

De maand september zit er zo ongeveer op. En wat hebben we zoal gedaan in de klas?

Groep 4 is bezig geweest met het verkennen van keersommen, hele en halve uren bij het klokkijken, met zelfstandig naamwoorden, lidwoorden en het alfabet.

Groep 5 is bezig geweest met het verkennen van deelsommen, het klokkijken is uitgebreid (vijf of tien voor/over) en de tafel van zeven is geleerd. Met taal is groep 5 bezig geweest met werkwoord, zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord en streektaal. Ook heeft groep 5 het over de prehistorie en over kaarten/plattegronden.

Het werken met de nieuwe methode voor taal en spelling is nu bijna helemaal gewend en ook het schrijven in het schriftje door groep 4 gaat steeds beter.

En wat hebben we nog meer gedaan? We hebben activiteiten gedaan in het kader van Streetwise (verkeer), waarvan we op 29 september de eindactiviteit hadden. We hebben kunst gemaakt met als basis vier rondjes en vijf lijnen en verder veel creativiteit. Met muziek hebben we verkend hoe een orkest werkt, hoe je goed adem haalt, hoe je luider en zachter wordt en hoe bepaalde ritmes klinken. Groep 5 heeft ook nog eens mooie grottekeningen gemaakt en groep 4 grappige leesbeesten. Aan het einde van de maand hebben we de herfst in de klas gehaald, onze herfstschilderijen zijn nog in de maak. En lezen? Dat doen we echt niet altijd keurig op onze stoel…

Zie ook ons fotoalbum!

De eerste twee weken

De eerste twee schoolweken zitten er al weer op… Het is voorbij gevlogen!

We hebben elkaar (beter) mogen leren kennen en zijn rustig gestart. Groep 5 kreeg voor het eerst aardrijkskunde, geschiedenis en natuur/techniek. Groep 4 werkte voor het eerst in schriftjes voor rekenen en taal. Iedereen werkte voor het eerst met de nieuwe methode voor taal en ook voor het Bijbelonderwijs hebben we een gloednieuwe methode.

Woensdag 31 augustus hadden we met de hele school de startdienst. Het thema was: ‘In zijn schaduw’. Wat fijn om te mogen beseffen dat de Here God bij ons is, zoals een schaduw ook bij ons is. Heeft u de foto’s al gezien de we gemaakt hebben voor de startdienst? Ze staan in ons foto-album.

Wenochtend

De laatste woensdag voor de zomervakantie konden we allemaal vast ‘proeven’ van de nieuwe groep… Nieuwe en bekende gezichten, andere juffen, een ander lokaal (voor de meesten).

En ook nieuwe ‘vakken’: Voor groep 4 bijvoorbeeld Estafette (lezen) en voor groep 5 onder andere geschiedenis (Brandaan), aardrijkskunde (Meander) en natuur/techniek (Naut). En wist u dat wij voor taal en spelling zelfs een heel nieuwe methode hebben?

Nadat we de klas een beetje verkend hadden en wat gehoord hadden over het komende schooljaar, zijn we gelijk aan de slag gegaan met… een mooie verjaardagskalender. Of misschien beter gezegd: Een lekkere verjaardagskalender?? Komt u hem maar eens bewonderen tijdens de inloopmiddag!

De juffen hebben veel zin in het nieuwe schooljaar en we hopen iedereen 22 augustus weer te ontmoeten!