Groep 3

Nieuws

Welkom in groep 3, de groep van juf Margreet en juf Elseline.

IMG_8816

‘Wat een gekrioel!’

Wij hebben, samen met groep 4, meegedaan met een kunstproject van de KUVO. We hebben gekeken naar insecten en weten nu hoe we een insect kunnen herkennen: 6 poten, vleugels, voelsprieten en een 3-delig lijf. De eerste les hebben we een insect geschilderd. De tweede les hebben we met ijzerdraad en allerlei ijzeren voorwerpen insecten in elkaar geknutseld. Onze fantasie en creativiteit hadden we hierbij echt nodig! Op de foto’s is het resultaat te zien!

Juffenfeest

Afgelopen vrijdag hebben wij een geslaagd juffenfeest gehad. Veel kinderen waren verkleed, dus het zag er meteen feestelijk uit. Het was een gezellige drukte met onder andere  sjoelen, blikgooien en snoephappen. Ook was er een speurtocht op het plein, waarbij we moeilijke foto’s moesten zoeken. In het fotoalbum staat een kleine impressie.

De Koeien van ‘boer Jan’

Voor de meivakantie zijn wij naar ‘boer Jan'(= boer Martien) in Kockengen geweest. Ook dit jaar was dit weer een geslaagd uitje! We zijn begonnen op de hooizolder, vervolgens hebben we een flinke wandeling door het land gemaakt en na wat lekkers gegeten en gedronken te hebben, gingen we in groepjes aan de slag. We hebben een koe gemolken, de boer geholpen, poep onderzocht en in een sloot gevist. Het was weer een leerzame morgen! Kijkt u maar mee in het fotoalbum!

Pietengym en madurodam

Bij een naderend sinterklaasfeest hoort natuurlijk pietengym! Nadat we een pietenmutsje en broekje hadden uitgezocht, kon het klimmen en klauteren beginnen. We moesten verschillende onderdelen uitvoeren om een pietendiploma te kunnen verdienen: van dak tot dak springen, over de nok van het dak lopen, pakjes in de schoorsteen gooien en koprollen. Gelukkig zijn we allemaal geslaagd en hebben we het pietendiploma op zak!

Maaaaar, er stond nog meer leuks op het programma… We zijn naar Madurodam geweest. Dit was een gezellig uitstapje met elkaar. We hebben met elkaar rondgelopen in ‘Nederland in het klein’. Vooral de trein die rond reed trok de aandacht. Ook konden we in een vliegsimulator bekijken hoe Nederland er vanuit de lucht uitziet. We hadden gelukkig heel mooi (en koud) weer. We konden lekker binnen eten, waar ook nog gelegenheid was om te voetballen. Voordat wij weer richting Kamerik gingen, konden we onze energie kwijt in de speeltuin. We hebben genoten!!

Rekenen en lezen

Sinds de herfstvakantie komen wij zonder onze ouders de klas in. In het begin was dit even wennen, maar het gaat erg goed! Zodra iedereen binnen is hebben we een dictee of werken we met ‘veilig gespeld’. Bij een dictee leggen we de woorden neer op onze letterdoos. Veilig gespeld doen we samen met ons leesmaatje. De één leest de woorden voor, de ander schrijft ze op en daarna draaien we het om. Inmiddels zijn we met lezen al bijna klaar met kern 3. We hebben al veel moeilijke letters geleerd, waarvan de oe en de ij. We kennen bij alle letters een gebaar, zodat we ze goed kunnen onthouden. Deze week hebben we de letter h geleerd. Op de foto’s zijn we woorden aan het schrijven die met de h beginnen. Dit deden we samen met ons groepje. Zo leren we ook om op een goede manier samen te werken. Als we zelfstandig werken en we hebben hulp nodig, kunnen we dit aan ons schoudermaatje vragen. Als die het ook niet weet kunnen we hulp vragen aan ons oogmaatje. Als het dan nog niet lukt, leggen we ons vragenblokje neer, zodat de juf bij ons langs kan komen.

Met rekenen was het tot nu toe voornamelijk een herhaling van groep 2. Blok 3 is altijd een spannend (en heel leuk!) moment, want daar worden de bussommen geïntroduceerd. Dit spelen we na met een buschauffeur en bushaltes. Zo wordt voor de kinderen duidelijk dat er bij het instappen meer mensen in de bus komen en bij het uitstappen minder. We gebruiken voor het eerst de woorden ‘erbij en eraf’, met het bijbehorende teken. Op de foto’s ziet u ons aan het werk!

De eerste weken in groep 3….

De eerste weken in groep 3 zitten er al weer op. Het was even wennen, maar alle kinderen zijn erg enthousiast!

Wij mogen nog door onze papa of mama in de klas worden gebracht. Op onze tafel ligt dan iets klaar wat wij kunnen doen. Daarna gaan we al snel in de kring en kletsen we gezellig met elkaar. Ook zingen we liederen en luisteren we naar het bijbelverhaal. Meestal beginnen wij daarna met rekenen. Hier leren wij de cijfers en we tellen heel veel. Sommige kinderen hebben fiches in hun la, waarmee ze al echte sommetjes kunnen maken!

Na de pauze gaan we lezen. Wij werken met een hele nieuwe methode Veilig leren lezen. We luisteren naar  verhalen, kijken filmpjes, werken in een werkboekje en krijgen zelfs al wel eens een dictee. Wij kennen de volgende letters al: i, aa, k, m, s, p en r. Hiermee kunnen wij al heel veel woordjes maken. Als we gaan lezen zetten wij onze wiebeloogjes op onze vinger. Wiebeloogjes houden van lezen en willen graag alle woordjes meelezen….

Ook hebben we een heleboel andere vakken, zoals Engels, knutselen, gym en kanjertraining. Met de kanjertraining bespreken we hoe we met elkaar omgaan. Ook leren we om elkaar een complimentje te geven. Om elkaar goed te leren kennen hebben wij een ‘dit ben ik’ koffertje in de klas. Deze gaat iedere week met iemand mee naar huis en komt vol met leuke spullen en foto’s weer mee terug.

Gelukkig is er ook nog veel tijd over om binnen en buiten te spelen. Hier genieten de kinderen enorm van…

Neem ook maar een kijkje in ons fotoalbum!